fbpx
Imprimatur izlog: izdvajamo

Šta spremamo do kraja godine…

Od početka 2022. godine spremili smo i objavili ukupno sedam naslova. Među njima su se našle jedna zbirka poezije (Maja Mihajlović: Brodovi, bogovi i mali požari u rukama), nekoliko zbirki priča (Ninoslav Mitrović: Gluvo doba, Srđan Sekulić: Ostavinska rasprava Anastasa Kona, Berislav Blagojević: Nostalgija za nepostojećim), jedan roman (Ana Bolava: Pre poplave) i dva naslova iz edicije publicistike Metamorfoze (Ivana Bajić- Hajduković: Može li se pobeći od tuge, Borislav Vukojević i Vuk Vučetić: U džepovima medijske stvarnosti). Do kraja godine spremamo još dosta zanimljivih naslova, a evo nekoliko knjiga koje ovog puta izdvajamo.

Džejms Džojs: Đakomo Džojs

Već početkom mjeseca jula stiže nam knjiga Džejmsa Džojsa Đakomo Džojs, u prevodu Vokija Ercega. Rukopis je nastajao u Trstu, tokom završavanja „Portreta umetnika u mladosti“ i počinjanja sa radom na „Uliksu“. Izdanje koje spremamo propraćeno je predgovorom, kao i vrlo iscrpnim napomenama u formi prevodiočevog dnevnika, tako da vjerujemo da će biti posebno zanimljivo svim ljubiteljima Džojsovog stvaralaštva.

Fernanda Melchor: Paradais

Nakon romana Sezona uragana, koji je zaista izazvao mahom sjajne reakcije, odlučili smo se za još jedan roman ove hvaljene i višestruko nagrađivane meksičke spisateljice. Roman „Paradais” Fernande Melčor drugi je roman koji nam stiže u prevodu talentovane Mihaele Šumić. Roman „Paradais” donosi nam priču o dva tinejdžera koji se, smješteni unutar jednog luksuznog stambenog kompleksa, upuštaju u svijet opsesivnih maštarija. I jedan i drugi suočeni su sa nedostižnošću predmeta svojih fantazija – bilo to zavođenje komšinice, udate žene i majke, ili želja za bijegom od iscrpljujućeg posla i surove stvarnosti. Upravo taj momenat suočavanja sa spoznajom nedostižnosti i neostvarivosti sopstvenih želja autorki je poslužio kao okidač da pokrene pitanje opštih tema koje predstavljaju srž njenog interesovanja, a među koje spadaju, na prvom mjestu, pitanja nasilja te rodnih i klasnih razlika.

Andrea Lee: Red Island House

Američka autorka Andrea Li priču koju je odabrala za svoju knjigu postavila je na ostrvo Naratrani, mali izmišljeni prostor sjeverno od velikog ostrva Madagaskar. Li koristi fiktivno okruženje kao način da kreira priče koje otkrivaju šire društvene tokove i istorijska nasljeđa, koji određuju način na koji ljudi u sadašnjem trenutku komuniciraju jedni s drugima, posebno se baveći pitanjima u vezi s rasom, klasom, polom i tekovinama kolonijalizma. U središtu priče je Šej Gilijam, crnkinja i američka intelektualka udata za Senu, italijanskog tajkuna. Ona je između ostalog i nevoljna gospodarica Crvene kuće, vile na Madagaskaru čiji se nastanak vezuje za trenutak prije njihovog braka, kada Sena gradi svoje odmaralište/raj, nju proglašava gospodaricom kuće i dodjeljuje joj domaće, domorodačko osoblje. Iako je Madagaskar iz godine u godinu samo kuća za odmor, Šej se uvlači u odnose sa lokalnim ljudima i njihovom kulturom, i sa novim saznanjima o životu jednog izrabljenog naroda počinje svjesno da se pita da li je zaista kriva za široko rasprostranjeno siromaštvo i nesreću koju doživljavaju pravi stanovnici ostrva.

Eavan Boland: A Woman Without a Country

U prevodu Jelene Mandić, zahvaljujući kojoj smo do sada imali priliku da čitamo izbor iz poezije savremenih iranskih pjesnikinja, kao i poeziju američke pjesnikinje Rite Dav, stiže nam knjiga cijenjene i istaknute irske pjsenikinje Evan Boland. Ova zapanjujuća zbirka pjesama Evan Boland usmjerena je na načine na koje konstruišemo jedni druge i na to kako se nacija i istorija mogu protkati i kako se mogu odražavati na život pojedinca i definisati ga. Teme i motivi poput majke, ćerke, generacije i njihovih međusobnih relacija odjekuju kroz ove izvanredne pjesme, uz ispitivanje kako – čak i bez zemlje ili ustaljenog identiteta – nasljeđe ljubavi može da izdrži.

Gdje pronaći naše knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar