fbpx
Top-lista za 2022.

Najtraženije Imprimatur knjige tokom 2022.

Jeste li za jedan brzi osvrt na izbor naslova koji su kod naših čitalaca izazvali najviše interesovanja tokom ove godine? Slijedi top-lista za 2022. godinu!

Fernanda Melčor: Sezona uragana

Knjiga meksičke autorke Fernande Melčor koja je dobila brojne svjetske književne nagrade i došla do užeg kruga za Međunarodnu Buker nagradu. Sezona uragana je priča o nasilju, o brutalnosti i izopačenosti. Roman koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim, vrhunski napisan, temom i jezikom provokativan, promišljen, pokazuje jedan autentičan i izgrađen književni glas. Ponosni smo što smo dobili priliku da stvaralaštvo Fernande Melčor približimo našim čitaocima, tako da smo nakon ovog romana objavili i Paradajs, a spremamo još toga. Za ništa manje nego maestralan prevod ovog djela zaslužna je naša Mihaela Šumić.

Ninoslav Mitrović: Gluvo doba

Priče strave i užasa Ninoslava Mitrovića bazirane su na domaćoj mitologiji i narodnim predanjima, što ih čini posebno zanimljivim našim čitaocima. Ako ste za čitalačku avanturu gdje srećete vampire, drekavce, vještice, nave i druga slična bića, ovo je knjiga za vas! Mitrović je pravi majstor kad je riječ o građenju jedne posebno jezive atmosfere, a ta jeza vas ne popušta ni nakon što završite čitanje posljednje stranice.

Đanriko Karofiljo: Privremena savršenstva

Italijanski noar koji je ubjedljivo pobrao vaše simpatije i junak Gvido Gverijeri kojeg naprosto zavolite. Nešto za sve ljubitelje krimi i detektivskih priča i one posebne atmosfere juga Italije! A ako se upustite u avanturu čitanja o advokatu Gvidu Gverijeriju, obradovaće vas to da ovo nije jedini roman koji smo preveli. Tu je i roman Mjera vremena, takođe iz ove serije, a odnedavno i roman Penelopina disciplina, iz nove serije romana u kojima glavnu ulogu ima bivša tužiteljka Penelope Spada, kojoj je misteriozna nesreća okončala karijeru. Svi romani stižu nam u prevodu Borisa Maksimovića.

Slađana Nina Perković: U jarku

Roman Slađane Nine Perković dobio je posebno priznanje žirija za Nagradu Evropske unije za književnost, uz sljedeće obrazloženje: Slađana Nina Perković ima istinski savremen glas i njena knjiga bila je jedna od rijetkih koje su nas zaista uspjele nasmijati i pored toga što je tema koje se dotiče rat! Šta vam donosi ovaj roman? Sjajan spoj humora i tragičnosti, junake čije je profile lako prepoznati u našoj svakodnevici, samo što je svakodnevica ovog romana, izrazito britkim jezikom i uz nezanemarljivu dozu crnog humora, izmještena gotovo do samih granica apsurda i groteske. Knjiga koja će vas sigurno zabaviti!

Stevo Grabovac: Mulat albino komarac

I ovu listu zatvaramo naslovom koji smo objavili 2019. godine i koji od tada oduševljava čitaoce širom regiona! Roman koji je došao do finala NIN-ove nagrade; priča o ratu, odrastanju, ljubavi, muzici, prijateljstvu i nadanju; svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji; dirljiva priča koja dotakne svakog čitaoca. Roman koji se čitao, koji se čita i koji će se nesumnjivo i dalje čitati!

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar