fbpx

“Knjige narodu!” je podkast izdavačke kuće Imprimatur iz Banjaluke. Pokrenuli smo ga s ciljem da naše sadašnje i buduće čitaoce što bolje upoznamo s našim autorima, njihovim knjigama te sa stvarima koje su ih natjerale da napišu te knjige, ali i da stvorimo prostor u kojem ćemo na jedan drugačiji način moći da promišljamo savremenu književnost i kulturu.

Svima koji prate naš rad nema potrebe objašnjavati ko je Slađana Nina Perković. Njena zbirka priča “Kuhanje” je jedna od naših prvih knjiga koje su odjeknule na regionalnoj književnoj sceni, a roman “U jarku” je završio u samom finalu Evropske nagrade za književnost . O svojim književnim počecima, trenutnim planovima, nagradama, životu u Bosni i Hercegovini i Francuskoj, te mnogo čemu drugom Slađana je pričala sa Enom Mitrovski u samo predvečerje dodjele EUPL. 

Nova epizoda našeg podkasta „Knjige narodu!”, u kojoj je gostovala Milica Drobac Pavićević. Na šta mislimo kada kažemo kreativnost, kako se ona može razvijati kod učenika, gdje je u tom smislu zakazao obrazovni sistem, koja je razlika između odnosa prema kreativnosti nekad i sad, te da li je ekscentričnost isto što i  kreativno mišljenje saznajemo u ovom razgovoru koji je sa Milicom vodila Ena Mitrovski. 

Šta je kultura, kako se može sistematski razvijati, kako je izgledalo pripremati kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture i zašto to nije prošlo, ko je Bog u Bosni, te ko je, na kraju krajeva, Monika Ponjavić saznajte u razgovoru s ovom nevjerovatno svestranom ženom koji je vodila Ena Mitrovski. 

Postoji li brodska književna mafija, kako izgleda raditi kao čuvar dječjeg pozorišta u trećoj smjeni, na šta liči život sa jednim ćukom i šest mačaka, kakav je osjećaj biti u finalu izbora za NIN-ovu nagradu, te šta sve može da se nađe u prašnjavim depoima biblioteka saznajte u ovoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” u kojoj je Ena Mitrovski razgovarala sa Berislavom Blagojevićem.

U osmoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” Ena Mitrovski je razgovarala s Eminom Elezović, autorkom zbirke pjesama “Iza vrata”. Ovaj razgovor smo željeli da obavimo mnogo ranije, ali nismo htjeli da on bude “preko ekrana” i zato smo strpljivo čekali da Emina dođe iz Finske kako bismo uživo s njom popričali o samopouzdanju, pjesničkim počecima, sreći, tugi, samoći i još mnogo čemu drugom. “Iza vrata” je jedno od naših najzapaženijih izdanja, kad smo ga objavili u aprilu 2020. godine svijet je uveliko bio zaključan, ali su uprkos tome narudžbe za njenu knjigu stizale sa svih strana, od Kanade do Katara.

Kao što je rekla Bojana Đerić Petrović: “Ovo nije knjiga, ovo je utočište, a Emina nije odškrinula, nego širom otvorila vrata sebe, svojih strahova, ljubavi, prošlosti, budućnosti i preispitivanja. Još kada sam prvi put pročitala ‘Kupite mi jagode’ na blogu ili gdje već (ne sjećam se ničega osim miksa tjeskobe i olakšanja, kao kad neko drugi umre umjesto tebe) – zavoljela sam poeziju živih. Da, živa je i životna, naša, svačija, svakodnevna i tako istinita. Iako ponekad oštra i nemilosrdna u svojoj potrazi sa savršenstvom, pretrpanošću vešom i čistoćom, pomilovaće vas, kao što je mene pomilovala. Moći ćete se spokojno ušuškati u svoje lične nesigurnosti 19 čitajući njene. Jer ima ih, i toga se ne stidi.”

Gošća sedme epizode podkasta “Knjige narodu!” bila je naša Nada Kaurin Knežević, autorka zbirke priča “Dijagnoza” i pobjednica konkursa Priče iz komšiluka. “Minimalističke, dijaloške i strogo stilski funkcionalne, ove priče kao da nastaju na temeljima najbolje američke tradicije pripovijedanja. I po tome se može vidjeti kako se jedan univerzalni jezik pričanja priče sjajno snašao na domaćem terenu. U ovim pričama ćemo se sigurno prepoznati i to neće biti uvijek ugodno, ali će biti ljekovito. Ova je dijagnoza točno pogođena, ali nije samo opis bolesti nego i vrlo učinkovit lijek”, rekao je o ovoj zbirci književnik Zoran Ferić. Naša Ena Mitrovski je s Nadom pričala o njenim kreativnim počecima, o marketingu, o radionicama kreativnog pitanja, o nesigurnosti i o svim onim neizrečenim stvarima koje svako od nas nosi u sebi. Uživajte u slušanju! 

U šestoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” gostovao je Ninoslav Mitrović, autor romana “Crni pupoljak” i “Vrapci u oluji”, te zbirke priča “Gluvo doba”. Ninoslav je do sada bio poznat isključivo kao pisac horora, jer i “Crni pupoljak” i “Gluvo doba” pripadaju tom žanru. Ipak, njegov najnoviji roman “Vrapci u oluji”, koji je Imprimatur upravo objavio, predstavlja odmak od tog žanra. U njemu su, istina, opisane mnoge strahote, ali te strahote potiču iz dubina ljudske prirode, ne iz domena natprirodnog. O tradicionalnoj i žanrovskoj književnosti, o kreativnosti, talentu i disciplini potrebnim za pisanje, o filmu i pripovijedanju, te o snalaženju na modernim platformama za objavljivanje sa Ninoslavom je razgovarala Ena Mitrovski. Uživajte u slušanju!

U petoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” gostovao je Adnan Šehić, pisac, nastavnik i fudbaler iz Doboja. Adnan je autor zbirke priča “Četiri šakaša i na male” koju je Imprimatur objavio 2020. godine. “Četiri šakaša i na male” je zbirka priča posvećenih, kako se to često izlizano kaže, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ali nemojte da vas to zavara. Ovo nije samo priča o fudbalu. Ovo je priča o djetinjstvu, odrastanju, gubljenju iluzija, sjećanju i još mnogo čemu drugom. Fudbal je samo najmanji zajednički sadržilac koji spaja sve ove priče.

U četvrtoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” gostovao je Miroslav Gojković, vlasnik banjalučkog antikvarijata Ramajana. Miroslav nije samo knjižar, on je i pjesnik, kolumnista, a po struci je profesor filozofije. Miroslav je, možemo to slobodno reći, pravi čovjek na prvom mjestu. Prošle godine je zajedno sa prijateljima Stevom Grabovcem i Goranom Vukojevićem objavio zbirku pjesama “Ljubav, samoća, tišina”, a to nam je bio povod da razgovaramo s njim. Namjerno kažemo povod, jer nama razlog za razgovor s Miroslavom ne treba.

Miroslav je jedan od najvećih prijatelja izdavačke kuće Imprimatur, čovjek koji nam je bezbroj puta pomogao i kroz razgovor s njim htjeli smo da koliko-toliko usmjerimo svjetlo na probleme s kojima se suočavaju nezavisni knjižari. Ali nismo samo o tome razgovarali već i o mnogo čemu drugom, o njegovoj poeziji, o Otu Horvatu, o ratu, o starim knjigama, o konceptu posjedovanja i o mnogo čemu drugom. Uživajte u razgovoru koji je sa Miroslavom vodila naša Ena Mitrovski.

U trećoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” gostovala je mlada pjesnikinja iz Banjaluke Mihaela Šumić. Ona je za Imprimatur početkom 2020. godine objavila svoju prvu zbirku pjesama “Nekoliko sitnih uboda”. Kroz ovu nesvakidašnjoj zbirci pjesama defiluju konkistadori, negativci iz telenovela, astečka božanstva, bludnici, sveci i mnogi drugi koje nismo baš navikli svaki dan da srećemo u pjesama. Tanja Stupar Trifunović, recenzentkinja i urednica ove zbirke, kaže u svom pogovoru sljedeće: “Ono što zapanjuje i zavodi iz ove poezije – nigdje na jednom mjestu nema toliko nježnosti i ljepote slivenih sa nasiljem i bolom koji kao da kulja iz svih tih treperavih i lijepih slika.” Sa Mihaelom je razgovarala Ena Mitrovski, a dotakle su se brojnih tema, od njene ljubavi ka Meksiku i meksičkoj kulturi, preko borbe protiv depresije, pa do savremenog pjesništva, baka i indijskih serija.

U drugoj epizodi podkasta “Knjige narodu!” Ena Mitrovski je razgovarala sa Milankom Blagojević, autorkom knjiga “Mandarinske patke” i “Nervus vagus i druge priče”.

O njenoj prozi Tanja Stupar Trifunović je napisala sljedeće: “Najčešće su to priče o svakodnevnom, koje ona oneobičava i očuđava. Naizgled obične stvari ili situacije postaju njenim junacima kamen spoticanja o koji zapne njihovo biće i uruši se ili neka naizgled bezazlena situacija postaje intenzitetom pravi emotivni vatromet – od kojeg im zablista um i rasprši se. Ukratko, naizgled benigne stvari su okidači koji sužavaju ili proširuju svijest njenih junakinja i junaka. Tako kuhanje kiselog kupusa ili palente postaju vrata u unutarnji život aktera priče, gdje bivamo suočeni sa onim najkrhkijim momentom „pucanja”. U ovim trenucima, koje autorka vrlo vješto opisuje, ona podsjeća na odličnu brazilsku književnicu Klaris Lispektor, čije junakinje doživljavaju slične emotivne naboje i iščašenosti usljed njih.”

Razgovor sa Goranom Dakićem, autorom knjiga “Dalj”, “Petodinarke” i “Mrlje na šanku”. Kako je napisao Saša Šmulja, “ova knjiga zaslužuje pažnju i pozitivne kritike prije svega zato što predstavlja jedan snažno angažovan antiratni podsjetnik na izbjegličku muku, na zaboravljenu sirotinjsku kolonu, na nevolju od koje je, čini se, i Bog digao ruke. Bez imalo uljepšavanja i idealizacije, često svojstvenih književnosti posvećenoj djeci, naturalističkim rafinmanom reklo bi se, Dakić bilježi i književno oblikuje svoja sjećanja.

Knjigu „Petodinarkeˮ odlikuju pripovjedačko višeglasje i vješto organizovan autoreferencijalan tekst. U njoj se dodiruju i prepliću različite sudbine, priče i ispovijesti. Teku doslovno iz nekoliko rukavaca, kao prema Dunavu, i slivaju prema Željku Niševiću i njegovoj životnoj priči, njegovom diskretnom herojstvu. Teku poput pojedinačnih izbjegličkih sudbina koje su se slile u neizbrisivu kolonu magistralnog puta novije istorije.”

Phone: +387 66 916 202
Fax: imprimatur.izdavastvo@gmail.com
Mladena Stojanovića 4, 78000 Banja Luka