fbpx
Noviteti: Crvena kuća na ostrvu // roman koji spaja Ameriku, Italiju i Madagaskar

Andrea Li i njen roman Crvena kuća na ostrvu pravo su književno osvježenje. Njena knjiga spaja Ameriku, Italiju i Madagaskar. U njoj se prožimaju jednostavnost jezika i složenost tema. Donosi nam priču o jednoj ženi, njenoj porodici i brojnim sudarima kultura.

Crvena kuća na ostrvu donosi nam nesvakidašnju priču o junakinji Šej, afroameričkoj profesorki udatoj za italijanskog biznismena Senu, koji na ostrvu Naratrani, malom fiktivnom prostoru u blizini velikog ostrva Madagaskar, odlučuje da izgradi raskošnu vilu koju naziva Crvena kuća i za čiju gospodaricu imenuje upravo Šej. Iako je Crvena kuća iz godine u godinu samo vila za odmor, Šej se upušta u odnose sa lokalnim ljudima i njihovom kulturom, a sa novim saznanjima o životu jednog izrabljenog naroda počinje svjesno da se pita kakva je njena uloga u široko rasprostranjenom siromaštvu i nesreći koju doživljavaju pravi stanovnici ostrva.

Svako novo poglavlje otkriva nam sudbinu nekog novog junaka, dok istovremeno pratimo Šej, koja s porodicom dvadeset godina posjećuje Naratrani. Kako vrijeme prolazi, njena djeca odrastaju, a njen brak se urušava pod teretom suštinske nepodudarnosti. Njeni odnosi s lokalcima, posebno s glavnom kućepaziteljkom Velikom Bertin, produbljuju se i otkrivaju mrežu snažnih i neraskidivih veza. Oslanjajući se na tradiciju građenja literarnih svjetova u romanima kao što su Kuća duhova Izabel Aljende i Amerikana Čimamande Ngozi Adiči, Andrea Li uvodi nas u prostor gdje se prepliću kulture, rase i klase i preispituje postkolonijalne teme te idealizovanje tropskog raja.

Roman nam stiže u prevodu Tajde Dedić.

Ko je Andrea Li?

Andrea Li američka je književnica rođena u Filadelfiji. Autorka je romana, memoara i kratkih priča. Bavi se temama identiteta, postkolonijalnih klasnih i rasnih odnosa te konceptom stranosti. Posebno se interesuje za mjesta ukrštanja različitih kultura. Pohađala je privatnu školu Boldvin, a diplomirala i magistrirala na Harvardu. Pisala je, između ostalog, za časopise The New YorkerThe New York Times i Vogue. Bila je nominovana za Nacionalnu književnu nagradu SAD. Njen roman Crvena kuća na ostrvu objavljen je 2021. godine.

Andrea Li

Iz medija:

Predivan narativ koji je možda samo Li mogla da konstruiše — ambiciozan pokušaj da se fikcija upotrijebi za istraživanje stvarnosti svijeta podijeljenog rasom i klasom.

The Washington Post

Li prikazuje ženu koja se suočava sa protivrječnostima koje joj život istovremeno i olakšavaju i otežavaju i koja pokušava da otkrije gdje pripada i gdje je njeno mjesto u svijetu.

The New York Times

The New York Times: Welcome to Paradise. You May Want to Catch the Next Flight Home.

The Washington Post: In ‘Red Island House,’ an American woman is enchanted, then repelled, by her time in Madagascar

Kako doći do knjige?

Pretprodaja knjige počela je na našem sajtu u nedjelju 4. decembra. Dvije sedmice nakon toga, knjiga će se moći pronaći u redovnoj prodaji, kako na našem sajtu, tako i u odabranim knjižarama.

Dodaj komentar