fbpx
Noviteti: Penelopina disciplina

Šta kada zvanična istraga stane, a mnoga pitanja u vezi sa slučajem jednog ubistva ostanu neodgovorena? Kako se nositi sa tajnama onih koji su nam bili najbliži? Donosi li istina ujedno i smirenje? Ovo su samo neka od pitanja koja se postavljaju u romanu “Penelopina disciplina”.

Nakon serijala vanserijski uspješnih kriminalističkih romana u kojima su dominirali muški protagonisti kao što su Gvido Gverijeri ili Pjetro Fenoljo, sada se Đanriko Karofiljo vraća sa novim serijalom u kojem je glavni lik Penelope Spada. Ona je bivša javna tužiteljka prepuna kontradiktornosti, nezgodnog karaktera, ali nevjerovatnog uma koji je vodi tamo gdje drugi ne vide nikakve tragove i gdje se po običaju krije ključ raspleta slučaja. „Penelopina disciplinaˮ je prvi u nizu romana o njoj.

O čemu je knjiga?

Penelope Spada se u svom poslu izdvajala upornošću, inteligencijom i hrabrošću, a zatim je misteriozna nesreća dramatično okončala njenu karijeru. Jednog dana dolazi joj muškarac koji od nje traži da preuzme slučaj ubistva njegove žene. Đulijana Baldi jedne večeri nije se vratila kući, a njeno tijelo pronađeno je sljedećeg dana na periferiji grada. Istraga nije dala nikakve rezultate, predmet je arhiviran, ali mužu je na teret stavljena sumnja da je počinilac zapravo on. Penelope, nakon prvobitnog odbijanja, ipak prihvata da se pozabavi slučajem, i to na insistiranje jednog starog prijatelja, novinara crne hronike koji je cijelu priču pratio od samog početka. Tako počinje uzbudljiva istraga koja vijuga nepoznatim ulicama Milana i koja će na vidjelo iznijeti brojne samo naizgled zakopane tajne.

Knjiga nam stiže u prevodu Borisa Maksimovića, koji je pored romana “Penelopina disciplina” preveo još dva romana Đanrika Karofilja “Privremena savršenstva” i “Mjera vremena”.

Iz medija:

„Đanriko Karofiljo stvara žensku figuru sa epskim crtama. Žena puna ljutnje i bolne ljudskosti. Lik koji ostaje u našim srcima i nakon zadnje stranice i neočekivanog kraja.”

„Stilski tečan i jasan, roman koji se može pročitati u dahu!”

Poslušaj podkast snimljen prema ovom romanu ovdje.

Kako doći do knjige?

Pretprodaja knjige počela je na našem sajtu u nedjelju 25. decembra. Dvije sedmice nakon toga, knjiga će se moći pronaći u redovnoj prodaji, kako na našem sajtu, tako i u odabranim knjižarama.

Dodaj komentar