fbpx
Imprimatur izlog: izdvajamo

Izdvajamo nekoliko Imprimatur naslova

U nastavku vam donosimo listu nekoliko sjajnih Imprimatur naslova u izboru članice našeg tima Marije Pejić. Ukoliko ste željeli saznati nešto više o ovim knjigama ili ukoliko ste tražili ideju kojim naslovima dopuniti listu za čitanje, vjerujemo da će se među ovim izdanjima naći nešto vrijedno vaše pažnje i vašeg vremena. Tu su dva romana, jedan domaći i jedan u prevodu, kao i jedna zbirka priča. Ljubitelji savremene proze će sigurno uživati!

Mihaela Šumić – Herbarij svete smrti

Uprkos svim Ikea katalozima koji pokazuju knjigu i šolju kafe na bijeloj posteljini, o književnosti zaključujem sljedeće: dobre knjige nisu sigurno, uljuljkano mjesto. Dobre priče treba da bole i da melju svaki čitalački konformizam. Herbarij svete smrti je zbirka velikih nesreća, iz koje čitalac izlazi obilježen, jer je u svaku sudbinu junaka/junakinja uvučen neposredno i do kraja. Mihaela Šumić sa čitaocem ne pravi kompromis i kakvo god iskustvo čitanja bilo, ono na kraju dana nije i ne može biti ravnodušnost.

Vasilije Glomazić – Antiklimaks

Vasilije Glomazić je jedno od najvećih prošlogodišnjih oduševljenja. Naime, kada kroz ruke prođe određeni broj rukopisa, nekad dobrih nekad loših, nije lako objasniti osjećaj euforije u prvom susretu sa metanarativnim pasažima Antiklimaksa. Možda jedino onim unutrašnjim glasom da napokon čitam pisca i da taj pisac misli. U moru gotovo istih rečenica i istog književnog narcizma, Vasilije Glomazić sa prvim romanom postaje gotovo odmah prepoznatljiv. I to je, nadam se, samo početak.

Fernanda Melčor – Sezona uragana

Čitanje Sezone uragana podsjetilo me je na iskustvo čitanja Ljosinog romana Grad i psi, koji sam naivno na Sajmu knjiga u Beogradu, prije nekoliko godina, kupila majci za poklon. Poučena prijašnjim iskustvom, vjerovatno je trebalo da se u te svrhe držim Kundere, i već nakon nekoliko stranica Ljosinog romana razumijevam kakva je fundamentalna greška posrijedi. Priče o eksplicitnom nasilju i zlostavljanju, kao što je to slučaj i sa Sezonom uragana, poklanjaju se isključivo onima za koje znamo koliko mogu podnijeti u književnosti. Roman Fernande Melčor je od početka do kraja smjenjivanje mučnine i tenzije, ali ne u cilju šokiranja, već pokazivanja da zlo ipak nije imanentno čovjeku i da je uvijek u sprezi sa spoljašnjim faktorima koje obično ne biramo sami.

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar