fbpx
Razgovor s autorkom: EMINA ELEZOVIĆ

Kako bi u najkraćem nekom idealnom čitaocu opisala novu zbirku pjesama “Srce zapušteno kao malinjak?

Malo je teško da iz svoje perspektive opisujem sopstvenu zbirku, ali recimo ja bih je čitala kad dođem s posla, obujem pokućnice i pokušavam da ne mislim šta praviti za večeru. Ili nedjeljom kad se veš stavi u mašinu.

Zašto malinjak?

Prije nekoliko godina našla sam papirić na kojem sam nekad prije napisala „srce zapušteno kao malinjak“ i ne sjećam se zašto sam to napisala, ali nekako mi je ostalo u sjećanju. Maline nisu preteške za održavanje, treba im podrška i rezanje osušenih grančica, i tako je i s ljudima.

Zbirku si posvetila, kako kažeš, svojim prijateljicama, pa onda prirodno pretpostavljamo da ta posveta ima i simboliku. Ko su te duhovno srodne prijateljice i šta dijeliš s njima?

Moje četiri prijateljice – Anne, Elena, Minela i Hana su kao oni likovi iz feel good filmova o ženskim prijateljstvima. Samo jedna od njih živi u istoj zemlji kao i ja, ali osjećam kao da se viđamo skoro svaki dan. To su hrabre i pametne žene s kojima sam prošla svaki trenutak, sreću i prepreku, od studentskih dana do nas, uvijek su bile tu da čuju i dobre i loše vijesti. One su moji uzori, i u životu i u poslu, toliko su uljepšale i obogatile moj život, i bez njih ništa ne bi bilo isto.

Koje tematske cjeline bi izdvojila u zbirci? Da li je anksioznost nepresušna tema pogodna za književno uobličavanje? Pokušava li ova zbirka pustiti kontrolu napokon i uspijeva li joj?

Izdvojila bih baš taj pokušaj puštanja kontrole i pomirivanje sa situacijom, ljubav prema sebi ali nikako samoživost, i humor na sopstveni račun- priznanje da postoji mnogo toga.

Ne bih ja pisala o njoj da mi nije toliko bliska. Nažalost, u ranim dvadesetim donijela mi je mnogo komplikacija, fizičkih posljedica i bolesti, problema na poslu, i u tim trenucima nisam znala šta me snašlo. Ni ljudi s kojima sam pričala, ni knjige koje sam čitala nisu govorile o tome. Kad sam napokon krenula na psihoterapiju i otvoreno pričala o anksioznosti i depresiji, ukazao se cijeli jedan novi svijet, puno mekši i otvoreniji, i shvatila sam da smo svi tiho hodali s istim boljkama. Pričanjem o tome kroz obje zbirke htjela sam da kažem da je to normalno i da može proći, i da će biti lakše. Kao neko prizivanje nade.
„Malinjak“ pušta kontrolu pomalo, a mislim da će sljedeća zbirka (poezija ili priče) biti nizbrdo bez kočnica. 

Da li je ova zbirka u izvjesnom smislu zrelija od prethodne? Kako?

Zrelija je samim tim jer je napisana ove i prošle godine, godinama kad sam i sama svjedočila potpunoj transformaciji sebe, i kao osobe i nekog ko piše. Ova zbirka ne teži ničemu, ne želi da se dokazuje, skoro pa da zna ko je, dok je „Iza vrata“ bila prvačić, pa joj se na nezrelost može progledati kroz prste.

Postoji li nekakvo međusobno razumijevanje i objašnjenje zašto se dobar dio savremene poezije, pa i tvoja zbirka, bavi upravo svakodnevicom? Šta je to u svakodnevnom što nadahnjuje? I do kada će nadahnjivati, odnosno ima li nekakav rok trajanja?

Veoma često dobivam ovo pitanje. Nisam sigurna da u svakom danu postoji nešto nadahnjujuće, ali bar ja imam poriv da romantizujem svakodnevicu. To je naša konstanta, nešto što je uvijek uz nas, gdje god da smo i ko god da smo. Biti ovdje i sad, razumjeti sebe u sadašnjosti, tome težim i u životu i u poeziji.

Postoji li opravdan razlog što se poezija više piše nego čita? Čitaš li ti poeziju i da li se ugledaš na neke pjesnike/pjesnikinje?

 U posljednje vrijeme imam baš takav utisak – da se mnogo više piše nego čita, i to ne samo poezija. Često i za svoju mislim da je prilično loša, pa tako i za druge. Ali dobro, što ima više poezije, to ima više dobre poezije.

Moram priznati da i dalje uglavnom čitam domaću poeziju – Radmila Petrović, Đorđe Simić, Mihaela Šumić, i trudim se pribaviti Imprimaturovu prozu (nije sponzorisan sadržaj).

Razgovarala: Marija Pejić

Gdje pronaći knjigu?

Knjiga Srce zapušteno kao malinjak dostupna je na našoj internet knjižari, a knjigu možete pronaći i u nekoj od knjižara širom BiH i Srbije s kojima sarađujemo (spisak prodajnih mjesta pogledajte ovdje).

Iz medija:

Glas Srpske: Emina Elezović, pjesnikinja: Život bez ljubavi je kao sljepilo

Knjige Emine Elezović

Dodaj komentar