fbpx
Noviteti: Pre poplave / novi roman Ane Bolave

Ana Bolava romanom „Pre poplave” zaključuje slobodno uvezanu trilogiju o sudbinama nesvakidašnjih junaka u malom češkom mjestu Rečovicama. Hanu Strnadovu, junakinju koju smo upoznali u prethodnom romanu, više privlači podvodni svijet nego međuljudski odnosi u gradu, a njenu vilu na obali rijeke posjećuje nepoznati gost koji, po svemu sudeći, ne pripada zemaljskom svijetu. Doktorka Ratka Borski stiže vozom u Rečovice kako bi posjetila svoju pacijentkinju i na sopstvenoj koži osjeća sudar pomalo naivne i idilične predstave o životu u malom gradu sa surovom stvarnošću. Anonimna pisma stižu u pilanu porodice Vavra i dani počinju da imaju ukus pokvarene ribe. Ana Bolava ovaj roman, u kojem oživljava mitove o vodenim  bićima, posvećuje rijekama i svim njenim stvorenjima. Značaj rijeke sada je dostigao vrhunac i upravo ona igra jednu od centralnih uloga u rješavanju zakomplikovanih sudbina junaka. Rijeka živi svojim životom. Poslije duge suše, nivo vode neočekivano raste i vraća stanovnicima ono što su u nju neljubazno bacili tokom godine. Donosi li nadolazeća poplava samo razaranje ili će junaci Ane Bolave sveprisutni miris pokvarene ribe zamijeniti makar i nagovještajem srećnog kraja?

U jednom od intervjua, Ana Bolava je na pitanje o ulozi rijeke u svojim knjigama, izjavila sljedeće:

Rijeka je bila prisutna u sve tri knjige i njena uloga je polako eskalirala. Sakupljačica bilja Ana Bartakova već je bila skrivena vodena vila, ali malo ko je to primijetio – u romanu „U mraku“ to nije bilo u prvom planu interesovanja. U drugoj knjizi, „Ka dnu“, već su postojali pojedinci koji su se naginjali nad ograde mostova i čeznuli da saznaju uzrok tajanstvenih kretanja ispod površine. U to vrijeme, rijeka je još uvek bila više kulisa. Ali voda se takođe povezuje sa anksioznošću i mentalnim bolestima.

Na to se nadovezuje i odgovor na pitanje da li je svijet poslije potopa u ovoj knjizi išta čistiji:

Svijet poslije potopa je drugačiji. Velika voda je upozorenje svim kopnenim stvorenjima iznad. Potop je eksplozija emocija. Hana Strnadova, dijelom vodenjak a dijelom čovjek, pogođena je drskim ponašanjem ljudi koji narušavaju njenu privatnost. Ulaze u njenu zemlju, uhode je, žele da je zaključaju u sanduk, pucaju u nju… U međuvremenu, ona uči da kontroliše kišu i uopšte da razumije rijeku. Ne zanima je sukob, zaljubljena je i takođe fascinirana novootkrivenim svijetom. Ali grad je neće ostaviti na miru.

Pročitajte odlomak

„Hanjička ispija treću čašu vode za noć, ali i dalje je guši u grlu. Možda progutani punoglavac tuda želi napolje. Ostali se koprcaju na suvom u slegnu­toj travi. Do jutra ih tamo više neće biti, a kada će ostati okrenuta naopačke. Limena kada s vremenom će potpuno nestati… Kao detinjstvo na obali reke. Koje kasnije ispliva iz ormana kao san, skriven iza okačenih kaputa. Devojčica bez cipela seda na ivicu ormana i pevuši, svaki put kada odrasla Hana Str­nadova zadrhti od zime i odluči da se obuče. Dugo joj je ta pesma u glavi. Vrti se napred-nazad i guši je kao nezgodno progutani zalogaj. Koliko dugo je to u njoj živo? Seća li se perioda kada je to nije pritiskalo u grudima? Taj osećaj nije mogla odagnati ispija­njem vode.”

Kako doći do knjige Pre poplave?

Pretprodaja romana Pre poplave počela je na našem sajtu u nedjelju 27. marta, a dvije sedmice nakon toga, knjiga će se moći pronaći u redovnoj prodaji, kako na našem sajtu, tako i u knjižarama sa kojima sarađujemo.

Iz medija:

Intervju s Anom Bolavom: pročitajte ovdje.

Knjige Ane Bolave:

Dodaj komentar