fbpx
Noviteti: Paradajs // novi roman Fernande Melčor

Volite knjige koje rijetko koga mogu ostaviti ravnodušnim? Ne bježite od tema poput nasilja, mržnje i raznih oblika brutalnosti? Želite vidjeti šta to jedna od trenutno najznačajnijih savremenih meksičkih autorki ima da ponudi? Onda je Paradajs, roman koji se našao u širem izboru za Međunarodnu Buker nagradu, knjiga koju ne treba propustiti!

Šta je Paradajs?

Unutar luksuznog stambenog kompleksa Paradajs, dvojica neprilagođenih tinejdžera se krišom sastaju i provode vrijeme opijajući se, dijeleći mračne fantazije i kujući planove koji bi ih mogli odvesti ka ostvarenju snova. Franko Andrade, jedan od stanovnika u Paradajsu, usamljeni i gojazni mladić ovisan o pornografiji, opsesivno razmišlja o zavođenju komšinice Marijan, udate žene i majke dvoje djece. Polo, jedan od zaposlenih u kompleksu, sa druge strane, mašta o tome kako da napusti iscrpljujući posao i dom, u kojem živi sa majkom i rođakom Zorajdom. Franko i Polo, na prvi pogled, djeluju kao potpuno suprotstavljeni, ali povezuje ih njihovo stremljenje ka onome što misle da zaslužuju, a što im je uskraćeno. Suočeni s tom spoznajom, oni kuju plan koji počinje kao bezumna šala, ali prelazi u jednu duboko mračnu opsesiju koja izmiče kontroli. 

Rekli su o romanu:

Autorkine rečenice sadrže više klauza nego što se to na prvi pogled čini uopšte izvodljivim, a pojedini pasusi se protežu na više stranica. Vizuelni efekat je zastrašujući – neprekinuti zid teksta – i možda bi bio odbojan da njeno pisanje nije tako zavodljivo.

The New York Times

Fernanda Melčor istražuje nasilje i nejednakost u ovom brutalnom romanu. Ona to čini tehnički blistavo i sa hirurški preciznim osjećajem za okrutnost. „Paradajsˮ je kratak i nezaustavljiv silazak u pakao.

Mariana Enriquez

Ko je Fernanda Melčor?

Fernanda Melčor rođena je 1982. godine u Verakruzu. Ova meksička autorka najpoznatija je po svom romanu “Sezona uragana”, za koji je 2019. osvojila Međunarodnu književnu nagradu i nagradu “Ana Zegers”, te se našla i u užem izboru za Međunarodnu Buker nagradu 2020. i Međunarodnu književnu nagradu u Dablinu 2021. godine. Diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Verakruzu. Pisala je prozne i publicističke tekstove za različite časopise, među kojim se izdvajaju “The Paris Review”, “Excélsior”, “Le Monde Diplomatique”. Do sada je objavila zbirku žurnalističkih tekstova i tri romana. Fernanda Melčor, čije se pisanje često upoređuje s Robertom Bolanjom, svrstava se u red značajnijih novih latinoameričkih književnih glasova.

Iz medija:

The New York Times: Inside a Gated Paradise, Evil Breeds and Strikes

Guardian: Paradais by Fernanda Melchor review – snakes in Eden

Kako doći do knjige?

Pretprodaja knjige počela je na našem sajtu u nedjelju 23. oktobra, a dvije sedmice nakon toga, knjiga će se moći pronaći u redovnoj prodaji, kako na našem sajtu, tako i u odabranim knjižarama.

Knjige Fernande Melčor:

Dodaj komentar