fbpx
Noviteti: „Gluvo doba” Ninoslava Mitrovića

Uskoro u pretprodaji // Gluvo doba

Prva nedjelja u februaru rezervisana je za početak pretprodaje zbirke „Gluvo doba” Ninoslava Mitrovića. Riječ je o zbirci od ukupno devet priča, koja nosi podnaslov „Priče strave iz stare vjere”. Knjiga je prvobitno objavljena 2012. godine, a sada nam stiže u novom izdanju!

„Gluvo doba” predstavlja zbirku priča strave i užasa koje su inspiraciju našle u srpskim narodnim predanjima i mitologiji. Svaka od priča je posvećena određenom mitskom biću iz naših narodnih predanja, kao što su vampir, vještica, drekavac, mora i razna druga bića iz slovenske mitologije. Ova knjiga predstavlja jedno od prvih književnih djela iz oblasti horor žanra kod nas koje je gotovo u potpunosti inspirisano folklorom i mitologijom.

O knjizi

„Devet priča, u izdanju samog autora, svojim podnaslovom Priče strave iz stare vjere na samom startu jasno je pokazivalo šta njihov autor želi. Bio je to jasan i koncizno postavljen obrazac u žanru strave, bez skrivanja iza glavnotokovskih klasifikacija kao što su slipstrim i mračna fanatastika, a bez straha da se upusti u trku sa daleko poznatijim uzorima. Sa jedne strane, Mitrovićev bogati i raskošni stil pisanja duboko je ukopan u narodnu tradiciju, mitologiju i vjerovanja (autor je po struci etnograf), dok je sa druge strane ponosno nagovještavao uticaje vrlo različitih pisaca u rasponu od Hauarda Lovkrafta i Tolkina, preko Ire Levina, Mihajla Bulgakova, do Miloša Crnjanjskog, Branka Ćopića, Milovana Glišića, Momčila Nastasijevića, Borislava Pekića i drugih.

Ali,  čisto da ne bude zabune, mora se jasno pomenuti da svi prepoznati uticaji nisu spriječili Ninoslava da njegove pisanje najviše liči – na pisanje Ninoslava Mitrovića. Pažljivo izgrađen i vrlo siguran stil, pogotovo za jednog početnika, prožet etnologijom i tradicijom, ali najviše autentičnom emocijom, napisan starinskim ali ne i staromodnim jezikom, s lakoćom čitaoca uvlači u mračnu, jezivu atmosferu njegovih priča smještenih u ruralno/naturalistički svijet srpskog/balkanskog sela. To je svijet koji je književnik i jedan od najcjenjenih teoretičara žanrovske književnosti u regionu Dejan Ognjanović u svom prikazu (jednom od rijetkih, nažalost) vrlo jasno i slikovito opisao kao mračan, nesiguran i nepouzdan, sa naglašenom vitalnošću balkanske narodne tradicije.”

Branislav Predojević

O autoru

Ninoslav Mitrović je rođen 1976. godine. Po struci je etnolog i informatičar. Do sada je objavio zbirku priča „Gluvo doba”, horor roman „Crni pupoljak”, kao i roman „Vrapci u oluji”. Priče su mu objavljivane i u nekoliko tematskih časopisa i zbirki. Živi i radi u Banjaluci.

Gdje pronaći knjigu?

Zbirku Gluvo doba potražite od 6. februara na našoj internet knjižari, a potom i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije.

O knjizi su pisali…

Dejan Ognjanović: Gluvo doba – Ninoslav Mitrović

Iz medija:

Buka // Ninoslav Mitrović: Drekavac predstavlja naš mentalitet

Mondo // Čitaoci žele svoju “dozu straha”

Knjige Ninoslava Mitrovića

Dodaj komentar