fbpx
Bekim Sejranović: O romanu „Mulat albino komarac“ Steve Grabovca

Roman Steve Grabovca „Mulat albino komarac” svjedočanstvo je o jednoj izgubljenoj generaciji. Na samom početku, u djetinjstvu, ta generacija pred sobom kao da ima, bar se tako može činiti onima koji su u to vjerovali, neku budućnost, no umjesto toga, slijedi ratna apokalipsa,  upropaštene tinejdžerske godine, a potom, kad dođe nekakav mir, slijedi  život bez nade u postapokaliptičnom, postratnom, distopijskom društvu koje danas svi tako dobro poznajemo.

„Imam 26 godina i nikakavu budućnost”, rečenica je koja se ponavlja kao lajtmotiv ovog romana, čija struktura podsjeća na svojevrsni kaleidoskop sjećanja iz ranog djetinjstva u doba mira, zatim iz ratnih vremena i potom tavorenja u siromaštvu postratnog bosanskohercegovčkog društva.

„Nikad neću shvatiti ljude koji ruše da bi zatim ponovo gradili”, reći će pripovjedač, ujedno i glavni lik.

Taj pripovjedač je duboko svjestan svoje bezizlazne situacije, analizira je iskreno i bez uljepšavanja, ali s određenom dozom autoironije i crnog humora, koji ipak malo pomaže u apsurdnoj svakodnevici.

Jedine rijetke svijetle tačke u pripovjedačevom životu, ispričanom u prvom licu, jesu nekoliko drugara, povremena uživanja u lakim drogama i alkoholu i, naravno, rok muzika, čije se značenje može iščitati i iz samog naslova knjige, ali to čitatelj shvati tek nakon što pročita knjigu.

Ima u ovom romanu i mjesta za ljubav, onu naivnu i nevinu mladalačku ljubav, ali ona ostaje neostvarenom i postoji samo da bi i ona postala jedna od tužnih, ali nezaboravnih uspomena. Ni ta ljubav nije imala budućnost, kao niti bilo šta drugo u ovom romanu, koji ne ostavlja mjesta za bilo kakvu nadu.

Roman „Mulat albino komarac” jedno je od mnogih pripovijesti o prošlosti koju bi najradije svi zaboravili. Ali to nije tako jednostavno, jer je ta i takva prošlost uvjetovala budućnost glavnog lika, koji svako malo ponavlja kako nema budućnosti, nema rješenja, nema novca, nema nikoga.

Na koncu, radi se o izuzetno čitljivom, ali i tužnom štivu, pisanom iskrenim i jednostavnim jezikom, bez zadrške i bez ikakve naznake politiziranja. Stevo Grabovac napisao je roman koji će se čitati i dugo pamtiti.

Roman „Mulat albino komarac“ Steve Grabovca možete pronaći u svim knjižarama Kultura u Banjaluci, Tuzli, Bijeljini i Sarajevu, u antikvarnici Ramajana u Banjaluci, kao i u sarajevskim knjižarama Buybook i Connectum Klub knjige. Knjigu takođe možete naručiti po sniženoj cijeni preko naše internet knjižare i to preko ovog linka

Dodaj komentar