Priča ponedjeljkom: Puno drvo

Puno drvo // Feđa Gudić

Fikret ima veliku kuću na periferiji grada. Osim njegove matere Muvedete, niko ga ne zove tako. Za sve je on – Fake. Čak mu i pošta dolazi na to ime.
Fake voli zelenilo, izbjegava buku i gradsku gužvu. Nekada je bio stolar. Sad je u penziji. Nikada ne gubi nerve. Niko ga nije čuo da je povisio ton.
Fake je i prevarant. Ali ne poput šibicara sa pijace koji podvaljuju pokvareno voće. Fake je prefinjeni prevarant u rukavicama.
Imao je i ženu, ali ona ga je ostavila 1990. godine, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Italiji, baš u onom trenutku kad je Piksi pogodio nesrećnu prečku sa penala protiv Argentine. Fetaneta, Faketova žena, stajala je na ulaznim vratima tog vrućeg i za Faketa dvostruko nesretnog 30. juna 1990. godine. Desnom rukom je držala vječno neispravnu šteku ulaznih vrata, a u lijevoj veliki kožni kofer koji joj je sestra Zirafeta poklonila kada se Fetaneta udavala. Zauvijek je otišla sa Hasanom, zalizanim šminkerom, inženjerom mašinstva iz Mostara koji je vazda hodao bez banke.
Otac mi je rekao da je Fake prevarant onog dana kada je tenkovska granata završila u kuhinji naše porodične kuće. Ulazna vrata su bila raznesena i mogli smo da vidimo hotel sa druge strane ulice.
– Tek sad znam da je Fake prevarant. Svi su mi govorili, ali ja im nisam vjerovao. Sine, zapamti, Fake je prevarant. Kad mi je ova vrata prodao prije desetak godina, rekao mi je da su napravljena od punog drveta.
Otro sam ruke o prljave maskirne hlače.
Sjeo sam pored oca na polomljena vrata i slatko se nasmijao.
To je bio moj prvi i zadnji ratni smijeh.

Gdje pronaći priču Puno drvo?

Priča Puno drvo nalazi se u zbirci Stojadin i druge priče. Knjigu možete naručiti preko naše internet knjižare ili pronaći u odabranim knjižarama.

Iz medija:

Srpska info: Feđa Gudić o knjizi „Stojadin i druge priče“: Na Balkanu svaki dan možete sresti potencijalne DŽOKERE

Knjiga:

Dodaj komentar