Priča ponedjeljkom: Jutro katalogizatora Davida P.

Jutro katalogizatora Davida P. // Berislav Blagojević

David P. često svoj posao doživljava kao što ga zamišljaju i oni rijetki kojima je palo na pamet da se zapitaju šta radi katalogizator u biblioteci; to je dosadan posao, pomalo mehanički i šablonski, nevidljiv za sve one koji ne mare za knjigu. Katalogizator David P. je samotnjak koji svakoga dana uzima knjige i u određenom programu upisuje određene podatke u određena polja, ispunjavajući određenu kvotu. Čovjek iz sjene, tih i neprimjetan, čovjek ne potpuno nemoćan, ali svakako lišen moći da utiče na bitne stvari.
Jednog jutra, Davida P. potresla je vijest o iznenadnoj smrti omiljenog pisca. Tog jutra, on je kao i obično sjeo za kompjuter, nadajući se da će posao odagnati sve druge misli. Tog jutra, od svih jutara, na obradu je prispjela knjiga preminulog pisca. Baš tog jutra, David P. je spoznao da posjeduje čudnu, neuobičajenu moć. Upisujući podatke u niske polja i potpolja, došao je do mjesta gdje je neophodno pribilježiti godinu rođenja i, ukoliko je autor preminuo, godinu njegove smrti. Neko vrijeme posmatrao je tastaturu, da bi potom upisao godinu rođenja i dodao crticu. Godinu smrti nije unio u program, podarivši tako piscu još koji dan ili možda mjesec života. Pomislio je kako bi svako poželio da može produžiti život voljenima. Makar to bilo i u elektronskom katalogu biblioteke.

Gdje pronaći priču Jutro katalogizatora Davida P.?

Priča Jutro katalogizatora Davida P. nalazi se u zbirci Nostalgija za nepostojećim. Knjigu možete naručiti preko naše internet knjižare ili pronaći u odabranim knjižarama.

Iz medija:

Epizoda podkasta “Knjige narodu!” u kojoj je gostovao Berislav Blagojević: ovdje.

Knjiga:

Dodaj komentar