Priča ponedjeljkom: Četvrto pismo – francuski kroasan

Četvrto pismo – francuski kroasan // Milanka Blagojević

DRAGA MOJA JELENA,

Jesi li ti svjesna koliko je danas moderno biti srećan i opušten? Svi ti govore: Opusti se, jogiraj, džogiraj, upiši kurs turskog jezika ili konačno nauči engleski.

Usavrši se, Jelena! Opusti se i usavrši.

Pusti sve kraju i štedi za Tajland, tamo su mora prelijepa i jeftin seks. Tako me savjeto­vao jedan sportista koji dolazi na hladan nes. Ja mislim da je on gej, ali mi niko ne vjeruje. Ali to nije ni bitno, htio sam te samo upozoriti da ne budeš napeta, da se usavršavaš, jogiraš i džogi­raš. Mogućnosti je pregršt, mora se biti srećan i opušten. Ostalo je aut.

Ti si uvijek cupkala nogama i grizla nokte, a ko još danas ima izgrizene nokte, djevojke koje ja služim imaju savršen gel-lak, svaki mjesec u drugoj boji. Opet ćeš prevrtati očima i reći ćeš šta ja zapažam. A ja znam u detalje da opišem pregibe na tvojim noktima, izgrizene vrhove i onaj luk pri dnu, koji je tako jasan i tako lijep. Da, baš lijep. Svašta, reći ćeš, zar i to može da mi bude lijepo? Mora se, draga Jelena, pronalaziti ljepota, to se zaista mora, inače, nemoguće je živjeti. Nemoguće. Eto, meni je juče kao gost došao dječak, od dvije-tri godine. Za mene, to je bila ljepota dana. Znaš kakve on prste ima i one rupice na početku prstiju na šakama. I obrazi, a tek zjenice. Sad će ti se oči ukočiti od prevr­tanja zbog moje sentimentalnosti. Reći ćeš mi još jednom da ne želiš djecu, ni dvorište, ni psa. Odlučio sam da imam djecu, pošto-poto. Ako mi jave da si ipak rodila dijete, sve ću ti opro­stiti, i taj brak i to da ti je dosadnjikavo.

Taj dječak bio je moja kundalini joga. Život u svoj svojoj čistoti i harmoniji. Sreća je rela­tivna stvar, Jelena. Intimna, subjektivna i svojstvena. Ti si kopala, grebala, tražila je svaki dan iznova i nikada je nisi pronalazi­la. Grebala si moju kožu i izvlačila iz nje prste gadljivo, jer ti je ispod noktiju ostajao samo ukus nezadovoljstva.

Ja bih ti donio vruć kroasan iz one male francuske pekare, legao pored tebe, zurio u bije­li plafon i rekao ti da smo tako srećni. Ti bi prevrnula očima i nervozno skidala čaršave po kojima smo izmrvili kroasan. Mrvice bi pada­le po meni i ranjavale me. Opet si uništila taj trenutak vječnosti, zdrobila ga šakama i od njega su ostale samo mrvice koje padaju po meni i ranja­vaju me. Možda su me zbog toga i napali ovi mravi, gmižu tražeći ostatke mrva francuskog kroasana.

Usavrši se, Jelena. Pronađi vječnost u mrvi­cama dana.

Tvoj Crveni Mrav

Gdje pronaći priču Četvrto pismo – francuski kroasan?

Priča Četvrto pismo – francuski kroasan nalazi se u zbirci Nervus vagus i druge priče. Knjigu možete naručiti preko naše internet knjižare ili pronaći u odabranim knjižarama.

Iz medija:

Večernje novosti: PROMOCIJA DJELA MILANKE BLAGOJEVIĆ U NOVOM GRADU: Savremene priče koje plijene pažnju

Knjiga:

Dodaj komentar