Najtraženije knjige u 2021.

Koji su to najtraženiji Imprimatur naslovi u prošloj godini?

Ako i vi, kao i mi, volite osvrte na prethodnu godinu, ako volite knjiške liste ili prosto tražite ideju šta biste sljedeće mogli čitati, onda imamo tekst za vas! U nastavku dijelimo s vama detalje o našim knjigama koje ste najviše tražili i čitali tokom prethodne godine.

Stevo Grabovac, Mulat albino komarac

Roman koji definitivno spada u red vama omiljenih naših izdanja još od trenutka objavljivanja 2019. godine. Najuži izbor za NIN-ovu nagradu dodatno je pomogao tome da knjiga dođe do velikog broja čitalaca. Roman o izgubljenoj generaciji, o predratnom, ratnom i postratnom društvu, o potrazi za smislom.

Lazar Pašćanović, Spam

Knjiga Lazara Pašćanovića objavljena je 2020. godine i čitaocima donosi priču o prevodiocu i glavnom junaku ovog romana, kojem u jednom trenutku počinju da stižu šifrovane poruke. Koje su mogućnosti komunikacije između dva ljudska bića? Ili između čovjeka i mašine? Koje su granice tumačenja teksta? Šta nam poručuje ono što nam naizgleda ništa ne poručuje? Iako ovo sve djeluje previše apstraktno i zamršeno, roman je veoma čitljiv, pitak, stilski krajnje izbrušen. Stranice naprosto lete pred vama.

Judit Šalanski, Žirafin vrat

Roman „Žirafin vrat“ njemačke spisateljice, dizajnerke i ilustratorke Judit Šalanski prati život junakinje Inge Lomark, nastavnice biologije u jednoj osnovnoj školi u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Inge Lomark je gotovo manijakalni poštovalac Darvinovih principa evolucije, a svoj život i posao nastoji oblikovati upravo prema njima. Društvene prilike s kojima biva suočena dovode je do spoznaje da je budućnost škole dovedena u pitanje i da će i ona sama morati da se suoči sa onim što predaje – ili će se prilagoditi ili neće preživjeti.

Đanriko Karofiljo, Privremena savršenstva

Roman jednog od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca usmjeren je na život koji vodi junak Gvido Gverijeri. On je dobrodušni, usamljeni i pomalo smotani advokat iz Barija kojem se nerijetko dešava da na sebe preuzme zadatke koji više odgovaraju jednom detektivu nego advokatu. U ovom romanu za pomoć mu se obraćaju roditelji jedne nestale djevojke, kojoj se izgubio svaki trag jedne nedjelje prije više od šest mjeseci. Polazeći od nešto malo dostupnih dokumenata, Gverijeri započinje sopstvenu istragu koja će ga odvesti mnogo dalje nego što je i sam očekivao.

Slađana Nina Perković, U jarku

Kada junakinji ovog romana u sobu utrči majka i prekine je u gledanju njene omiljene kriminalističke serije, pred čitaocima počinje da se otkriva gotovo suludi i haotični svijet priče. Sačinjen je od događaja poput sahrane strine Stane, koja se udavila komadićem piletine te time poljuljala planove oko prodaje porodične kuće i zemljišta, svijet ispunjen neobičnim posjetama policijskim stanicama i ambulantama, junacima koji neuspješno pokušavaju da izvrše samoubistvo, onima koji sebi godinama unaprijed podižu spomenike ili doživljavaju lični preporod nakon odluke da se upuste u svijet šverca. Roman za sve ljubitelje groteske, crnog humora i odlične sposobnosti zapažanja detalja iz naše svakodnevice.

Ninoslav Mitrović, Vrapci u oluji

Za sve ljubitelje kvalitetnih trilera, tu je novi roman Ninoslava Mitrovića, objavljen u prvoj polovini 2021. Radnja romana „Vrapci u oluji” smještena je u istočnu Srbiju, u period dvadesetih godina dvadesetog vijeka. Prati priču Bogdana Prvulovića, povratnika iz Velikog rata. Suočen sa situacijom iz koje ne vidi izlaza i ponudom bivšeg ratnog druga koju ne može odbiti, Bogdan će napraviti izbor koji će mu život izmijeniti iz osnova. „Vrapci u oluji” donosi priču staru kao sam svijet, to je priča o pogrešnim izborima, kajanju, nemogućnosti povratka na staro i na koncu o osveti, i to onoj koja ne donosi smirenje, ali se svakako mora izvršiti.

Milica Drobac Pavićević, Šta je zapravo kreativnost?

Prva knjiga iz naše edicije “Metamorfoze”, posvećene djelima iz domena publicistike koja bilježe transformacije ili predlažu i utiču na promjene u raznim sferama ljudskog djelovanja. Namjera ove knjge je da ponudi pregled istorije i razvoja pojma kreativnosti od antike do danas, da osvijetli mehanizme koji leže u njenom korijenu, kao i da istraži moguće načine kako se kroz obrazovni sistem ova sposobnost može razvijati i ohrabrivati. Ova knjige, dakle, nije namijenjena samo proučavaocima ove oblasti već svima onima koji žele da shvate kako nastaje nešto novo i kako se ta sposobnost može razvijati – kod naših učenika, kod naše djece, kod naših prijatelja i saradnika.

Mihaela Šumić, Herbarij svete smrti

Zbirka priča mlade i vanserijski talentovane spisateljice Mihaele Šumić pobrala je simpatije čitalaca odmah po objavljivanju. U svojoj prvoj proznoj knjizi, Mihaela Šumić vodi čitaoca na put od njujorških barova, boemskih kafana u predgrađu Buenos Ajresa i hotelskih soba u Rimu, preko Dubrovnika na prelazu iz 16. u 17. vijek, pa sve do primorskih gradića u Meksiku, u kojima je sadašnji trenutak neizostavno određen vremenom prije dolaska Evropljana. Sjajan izbor za sve ljubitelje latinoameričke kulture i upečatljivih priča o sudbinama najrazličitijih junakinja.

Jelena Mandić, Savremene iranske pesnikinje

Veoma nam je drago da se i jedna zbirka poezije našla na ovoj listi! Knjigu “Savremene iranske pesnikinje” sa persijskog i engleskog je prevela te priredila Jelena Mandić i pred nas donijela izbor 20 iranskih pjesnikinja najrazličitijih poetika i biografija. Ovo su snažni, neposredni, univerzalni ženski glasovi koji svjedoče o borbi i poziciji žene u svijetu i umjetnosti, o ograničenjima i zamkama na koje svaka pobuna nailazi i načinima da se, pišući i obznanjujući svoj svijet ljepote i užasa, bude angažovanim i aktuelnim. 

Feđa Gudić, Prije kabura – mrak

Feđu Gudića čitaoci su zavoljeli nakon njegovih priča objavljenih u zbirci “Stojadin i druge priče”. Njegova druga knjiga donosi 24 kratke priče u kojima autor osvjetljava cijeli jedan spektar ljudskih naravi i sklonosti: to su ćutljivi pravednici, plemeniti, beskičmenjaci, nasilnici, ravnodušni zlikovci, saborci, ljudi na posljednjoj granici zdravog razuma… Ako ste zavoljeli Gudićevo svedeno i iskreno pripovijedanje o sudbinama malih junaka koje je lako prepoznati u našoj okolini i svakodnevici, vjerujemo da ćete slične kvalitete prepoznati i u ovoj njegovoj knjizi.

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Cijene svih knjiga na našem sajtu snižene su za 25% i to će sniženje trajati do 15. januara 2022. godine.

Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar