Majska top-lista

Koje su to najtraženije Imprimatur knjige u maju?

U nastavku slijedi majska top-lista naših naslova. Ovo su knjige koje su našim čitaocima pobudile najviše interesovanja.

Berislav Blagojević: Nostalgija za nepostojećim

Uvijek nam je drago kada vidimo da je novo izdanje po samom objavljivanju izazvalo interesovanje koje zaslužuje. Sa zbirkom priča Nostalgija za nepostojećim Berislav Blagojević postaje najkraći i najprecizniji dosad, i mada mu kratka forma nije strana, svaka priča u ovoj zbirci u prosjeku ne uzima više od dvije stranice – a opet jeste priča. Iz rečenice u rečenicu, čitaocu se otkriva svijet fascinacija predmetima i pojavama iz svakodnevnog života, koji viđeni očima pisca/pripovjedača postaju temelj na kom priča i nastaje.

Ninoslav Mitrović: Gluvo doba

Ninoslav Mitrović jedan je od onih pisaca koji ne traže načina da se uklope u očekivanja savremenog čitaoca. Sa originalnošću stila i izborom tema, Mitrović u Gluvom dobu osvjetljava međuljudske odnose, ljudsku prirodu i život zajedništva koji nam danas često izmiče. „Sa jedne strane, Mitrovićev bogati i raskošni stil pisanja duboko je ukopan u narodnu tradiciju, mitologiju i vjerovanja (autor je po struci etnograf), dok sa druge strane ponosno nagovještava uticaje različitih pisaca, u rasponu od Hauarda Lavkrafta i Tolkina, preko Ire Levina, Mihajla Bulgakova, do Miloša Crnjanskog, Branka Ćopića i drugih“.

Fernanda Melčor: Sezona uragana

Gardijan je ovu autorku svrstao u red najuzbudljivijih novih meksičkih književnih glasova, i to ne bez razloga! Radnja romana odvija se u svijetu koji je ispunjen nasiljem, onim koje prodire u tlo, trujući sve oko sebe: to je svijet koji postaje sve zastrašujući i zastrašujuće stvarniji što ga dublje istražujete. Otkriće ove autorke nama i sada djeluje pomalo nevjerovatno, pa smo kako pred ovim tako i pred narednim romanom i dalje zadivljeni („Paradais“ nam stiže do kraja godine!).

Slađana Nina Perković: U jarku

Jedna sahrana i prodaja porodične kuće i zemlje, događaji koje gotovo automatski doživljavamo kao tragične ili potresne, u ovom romanu preobraženi su u ono smjehovno koje nam služi ne da bismo tragičnost i stvarnost ignorisali, već da bismo lakše pojmili cjelovitu sliku svijeta čiji smo i sami dio. Ovo je roman koji je ušao u izbor za Nagradu Evropske unije za književnost i za koji je autorka dobila posebno priznanje žirija, na šta smo naročito ponosni.

Ana Bolava: Pre poplave

I ovu top-listu zatvaramo trećim naslovom iz trilogije sjajne češke književnice Ane Bolave. Bolava ovaj roman, u kojem oživljava mitove o vodenim  bićima, posvećuje rijekama i svim njenim stvorenjima. Sa naročitom pitkošću teksta i bogatim unutrašnjim svjetovima svojih junaka, Bolava i situacije i ljude umije izvrnuti naopačke i pokazati šta se to krije u prećutanom. U romanu rijeka živi svojim životom. Poslije duge suše, nivo vode neočekivano raste i vraća stanovnicima ono što su u nju neljubazno bacili tokom godine. Kakav će biti ishod?

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar