Kristina Plavšić: Šta čitam, slušam i gledam

Juli je mjesec. Koferi su već spakovani. More nas čeka.  Za mene je dan nezamisliv bez knjige, pa tako i na odmor nosim brižljivo odabrane naslove, kupljene nerijetko i par mjeseci ranije, ali sačuvane da ih čitam tih desetak-petnaest dana negdje na Jadranu. Knjige koje sam pripremila za ovo ljeto već su u koferu, a sa ljetovanja se svake godine vraćam bogatija za ko zna koliko novih naslova, jer knjige su najljepši suveniri. One su uspomene i razglednice koje me sjećaju na gradove u kojima sam bila.

Teško je odabrati par omiljenih naslova, jer uvijek ostaju neke druge dobre knjige koje bih nepravedno mogla izostaviti, ali već godinama meni omiljena knjiga je „Sitničarnica ‘Kod srećne ruke'“ Gorana Petrovića. Taj čudesni Petrovićev stil, jezik, način na koji čitaoca uvede u priču, pa koračamo stranicama, zastajemo u vrtovima, susrećemo se u knjigama sa nekim dalekim srodnim dušama, takođe čitaocima, bogatstvo je savremene srpske književnosti i riznica našeg jezika. Petrović je čarobnjak pisane riječi, a njegove knjige biseri naše književnosti.

Poslije Petrovića meni omiljeni pisac je Saramago. Teško bih se mogla odlučiti koja mi je omiljena Saramagova knjiga, jer svaka je posebna na svoj način, ali ako bih morala izabrati jednu vjerovatno bi to bio roman „Sedam Sunaca i Sedam Luna“ jer je to prva njegova knjiga koju sam pročitala, mada bih morala spomenuti i romane „Smrt i njeni hirovi“, „Stoleće u Alentežu“, „Kain“…

U proteklom periodu knjiga koja mi se takođe posebno dopala je „Neprijatelji: ljubavna priča“ Isaka Baševisa Singera, zanimljiva, istovremeno duhovita i tragična priča o životu jednog muškarca sa tri žene, ljubavi i skrivanju, patnji i žrtvi.

Kada biram knjige koje kupujem najčešće se odlučujem za romane, ali prošle godine sam pročitala i dvije sjajne knjige priča „Odabrane priče“ Džona Čivera i „Mandarinske patke“ Milanke Blagojević.

Postoji u mojoj biblioteci i ona posebna knjiga kojoj se uvijek vraćam, koju bih kupila i poklonila osobama koje volim. To su „Smotuljci“ Draška Sikimića, pjesnika i filozofa iz Hercegovine.

Knjige su moj izbor uvijek i u svakoj prilici, tako da vrlo malo vremena provodim gledajući televiziju. Ipak, ovoga ljeta sa najstarijom ćerkom uživam u gledanju serije „The Big Bang Theory“. Ponekad se odgleda i cijela sezona za jedan dan.

Juli je mjesec i koferi su već spakovani, a Arsenova „Djevojka iz moga kraja“ i ove godine praviće mi društvo na putu negdje prema jugu.


Zbirku pjesama „Pismo za izgubljenog putnika“ Kristine Plavšić možete pronaći u svim knjižarama Kultura u Banjaluci, Tuzli, Bijeljini i Sarajevu. Knjigu takođe možete naručiti po sniženoj cijeni preko naše internet knjižare i to preko ovog linka.

Dodaj komentar