Junska top-lista

Najtraženije Imprimatur knjige za početak ovog ljeta

U nastavku slijedi junska top-lista naših izdanja. Pogledajte koji su to naslovi bili najpopularniji kod naših čitalaca, možda pronađete ideju šta čitati ovog ljeta.

Fernanda Melčor: Sezona uragana

U jednom malom meksičkom mjestu grupa djece otkriva leš u stanju raspada i uskoro saznajemo da pripada osobi koju su svi zvali Vještica. Ko je Vještica, kako je završila tu gdje je završila i zašto je njena sudbina toliko uticala na živote svih mještana? Roman koji od objavljivanja, krajem 2021. godine, ne silazi sa ovih lista. Mi bismo rekli: s razlogom! Fernanda Melčor donijela nam je fantastično i nesvakidašnje ispričanu priču o nasilju i surovosti.

Ninoslav Mitrović: Gluvo doba

Priče kojima vas autor, svojim stilom, jezikom i izborom tema i motiva, izmješta u jedan potpuno drugačiji svijet: u svijet sela, svijet prošlosti, svijet drekavaca, vampira, vještica, mora i raznih drugih onostranih sila. Ako vas zanima kako se na temelju našeg folklora gradi fantastika i svijet strave i užasa: ovo je knjiga koju ne treba zaobići!

Mihaela Šumić: Imenik Laure Carvalho

Kada već u naslovu knjige vidimo ime, naravno da odmah želimo saznati ko je nosilac tog imena. Mihaela Šumić nam na samom početku svoje nove zbirke donosi nekoliko osnovnih informacija o životu Laure Carvalho, ali i o njenom nestanku. Ono što slijedi jeste abecedno raspoređen imenik sačinjen od pjesama u kojima nailazimo na različite ženske glasove. Alba, Isabel, Margarita, Olivia samo su neka od imena koje susrećemo u ovom nesvakidašnjem imeniku. Da li će nam ti glasovi reći nešto o Lauri ili je ona samo posrednik na putu do mnogih neispričanih priča?

Srđan Sekulić: Ostavinska rasprava Anastasa Kona

Srđana Sekulića možda znate prvenstveno kao pjesnika, ali mi vam iskreno preporučujemo da obratite pažnju i na Srđana kao pripovjedača. Priče u njegovoj knjizi zaista su raznolike, i obimom i tematski i iskorištenim postupcima, ali to su priče kojima se, iz reda u red i na različite načine, razotkriva ona fina magija pripovijedanja. Kako kaže sam autor, ovo je “knjiga o švapskim kućama i njihovim haustorima, o ljudima koji ih naseljavaju i mađarskim pulinima koji sa lanca laju… ova knjiga govori o svoj težini vojvođanskog blata“.

Đanriko Karofiljo: Mjera vremena

I za kraj, tu je roman izrazito popularnog italijanskog pisca Đanrika Karofilja Mjera vremena. Ovom knjigom autor nas opet vodi na jug Italije, u svijet nerazjašnjenih slučajeva, kriminala te detaljno i uvjerljivo prikazanih sudskih procesa. Droga, narko-dileri, telefonska prisluškivanja, obračuni mafijaških klanova samo su neki od elemenata koji postaju važni za dalji razvoj toka romana i pokušaj otkrivanja istine, ali posebno treba istaći namjeru autora da nam što vjernije približi prirodu samog sudskog postupka.

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar