Julska top-lista

Najtraženije Imprimatur knjige ovog ljeta

Mjesec jul je iza nas, a evo i kratkog osvrta na to koji su naslovi iz Imprimaturovog kataloga obilježili ovaj ljetni mjesec. Lista je, kako to obično biva, zaista raznolika, pa među naslovima ima i romana i poezije, ali i publicistike. Možda baš među ovim knjigama pronađete i nešto što biste stavili na svoju #tbr listu.

Đanriko Karofiljo: Mjera vremena

Romani Đanrika Karofilja polako ali sigurno nalaze svoj put do sve većeg broja naših čitalaca, a gotovo svako ko krene s jednom njegovom knjigom, odluči da se ne zaustavi tu te čita i ostala njegova djela. Tako se, nakon romana „Privremena savršenstva“, na listama najčitanijih našao i roman „Mjera vremena“, koji je usmjeren na jedan poseban sudski proces i slučaj koji preuzima sad već dobro poznati lik – advokat Gvido Gverijeri. Upravo preciznost i krajnja uvjerljivost prikaza mehanizama koji stoje iza jednog sudskog postupka i upitne opravdanosti jedne optužbe za ubistvo idu u red stavki koje čitaoci izdvajaju kao najzanimljivije i najprivlačnije u vezi s ovim romanom.

Fernanda Melčor: Sezona uragana

Prve asocijacije koje izaziva roman Fernande Melčor jesu – nasilje, brutalnost, izopačenost. To su glavne teme kojih se ova autorka dotiče i čije mehanizme pokušava da rasvijetli i razumije, lokalizujući radnju u jedno fiktivno malo meksičko mjesto La Matosu, gdje grupa djece u obližnjem kanalu otkriva leš u stanju raspada. Fernanda Melčor je na ideju za pisanje ovog romana došla nakon što je pročitala izvještaj o ubistvu žene čije je tijelo otkriveno u kanalu u ruralnom dijelu Verakruza. Zločin je počinio muškarac koji je tvrdio da je ubio ženu jer je pokušala da ga opčini. 

Džejms Džojs: Đakomo Džojs

Iako je većina naših izdanja usmjerena na odabrane prevode savremene književnosti, kao i na izuzetne domaće književne glasove, pažnju posvećujemo i onim ranije objavljenim i nekada pomalo zaboravljenim djelima za koja vjerujemo da im treba udahnuti novi život. Ovo izdanje Đakoma Džojsa, u prevodu Vokija Ercega, dolazi uz informativan predgovor i detaljan prevodiočev dnevnik, koji pomaže čitaocu da se snađe među stranicama ovih poetskih fragmenata. Ova je knjiga ujedno i prva u seriji izdanja za koja je planirano da se isključivo mogu pronaći na našem sajtu.

Mihaela Šumić: Imenik Laure Carvalho

Nakon prve zbirke pjesama “Nekoliko sitnih uboda” i nakon zbirke priča “Herbarij svete smrti”, stigla nam je nova pjesnička knjiga Mihaele Šumić. Imenik Laure Carvalho je zbirka poezije koja počinje kratkom biografijom LaurebCarvalho i informacijama o njenom nestanku. Laura Carvalho je fiktivni lik čiji su poetski zapisi u stilu toka misli nastali u imeniku koji je pronađen u njenom stanu za vrijeme istrage njenog nestanka. Svi zapisi posvećeni su ženama iz njenog života, ali i njoj samoj iz potrebe da se kroz niz abecednih pjesama obrazloži smisao postojanja žene kao ličnosti (bilo to u istorijskom, religijskom, psihološkom ili erotskom smislu). Poezija u „Imeniku Laure Carvalho“ nastala je kao omaž manje poznatim pjesnikinjama dvadesetog vijeka (Mercedes de Acosta, Margarita Paz Paredes, Amparo Dávila, Rosario Castellanos, između ostalih).

Borislav Vukojević i Vuk Vučetić: U džepovima medijske stvarnosti

Treći po redu naslov iz naše edicije publicistike Metamorfoze predstavlja pokušaj da se opišu, analiziraju i rasvijetle neke od najaktuelnijih komunikoloških i medijskih tema. Ukupno 46 tekstova koji čine ovu knjigu razvrstani su u šest srodnih tematskih poglavlja – Mediji i društvo, Analiza medija, Medijska pismenost,  Savremeni mediji,  Lažne vijesti i postistina, Priručnik: korisni alati za čitaoce. Velika je većina tekstova ranije objavljena na različitim onlajn platformama, ali ovako integrisani u novu cjelinu, kreiraju jedan kvalitetniji i sveobuhvatniji uvid u stanje u oblasti savremenih medija i komunikacija.

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar