Aprilska top-lista

Koje su to najtraženije Imprimatur knjige u aprilu?

U nastavku slijedi aprilska top-lista naših naslova. Evo šta se to čitaocima učinilo najzanimljivijim tokom prethodnog mjeseca.

Srđan Sekulić: Ostavinska rasprava Anastasa Kona

Drago nam je vidjeti da se na ovoj listi odmah našlo jedno naše novo izdanje: zbirka priča Srđana Sekulića koju smo objavili upravo u aprilu.

„Sekulić čitaoca već usmjerava ka pravcima kojima će se kretati njegove priče obuhvaćene pomenutom knjigom; pisci, čudaci, pričalice, fantazeri, sanja­ri, svi su oni glavni junaci svijeta u koji ćemo biti uvučeni. A svijet takvih pripovjedača nužno otva­ra prostor jednog nepouzdanog pripovijedanja gdje su granice mogućeg i nemogućeg blago zanjihane. Neko se nježno čudo nastanilo u svijetu i ono čini zavodljivu okosnicu pričanja. Svaka priča počiva na mogućnosti da se desi iskorak iz stvarnog i on se u manjoj ili većoj mjeri kroz priče i dešava, te postaje okosnicom same priče. Autor nas ostavlja u namjernoj nedoumici – da li je to baš tako kako je ispričano, ili nas njegov junak zavodi sopstve­nom fantazijom”, napisala je o ovoj knjizi Tanja Stupar Trifunović.

Fernanda Melčor: Sezona uragana

„Sezona uragana”, u prevodu naše Mihaele Šumić, sa inspiracijom u istinitom događaju iz okoline Verakruza i u stilu Gabrijela Garsije Markesa u njegovom romanu „Patrijarhova jesen”, donosi nam nesvakidašnju ali virtuozno ispripovijedanu priču o brutalnosti, izopačenosti i nasilju. Gardijan je ovu autorku svrstao u red najuzbudljivijih novih meksičkih književnih glasova, i to ne bez razloga! Radnja romana odvija se u svijetu koji je ispunjen nasiljem, onim koje prodire u tlo, trujući sve oko sebe: to je svijet koji postaje sve zastrašujući i zastrašujuće stvarniji što ga dublje istražujete.

Slađana Nina Perković: U jarku

Roman koji je ušao u izbor za Nagradu Evropske unije za književnost i za koji je autorka dobila posebno priznanje žirija. Slađana Nina Perković slikovito gradi romaneskni svijet koji jeste sazdan na prikazivanju svakodnevice, samo što je ta svakodnevica, izrazito britkim jezikom i uz nezanemarljivu dozu crnog humora, izmještena gotovo do samih granica apsurda i groteske. Jedna sahrana i prodaja porodične kuće i zemlje, ti događaji koje gotovo automatski percipiramo kao tragične ili potresne, u ovom romanu preobraženi su u ono smjehovno koje nam služi ne da bismo tragičnost i stvarnost ignorisali, već da bismo lakše pojmili cjelovitu sliku svijeta čiji smo i sami dio.

Đanriko Karofiljo: Privremena savršenstva

Na aprlskoj top-listi našao se i ovaj roman Đanrika Karofilja, u prevodu Borisa Maksimovića. U ovom romanu, advokatu Gverijeru za pomoć se obraćaju roditelji jedne nestale djevojke. Manueli Feraro se izgubio svaki trag jedne nedjelje prije više od šest mjeseci. Karabinjeri su sproveli detaljnu istragu koja nije otkrila ništa konkretno, a javni tužilac se sprema da zatvori istragu. Polazeći od dostupnih dokumenata, Gvido Gverijeri započinje sopstvenu istragu, koja će ga odvesti mnogo dalje nego što je i sam očekivao. Pravo uživanje za sve ljubitelje krimi-priča!

Ana Bolava: Pre poplave

Ovomjesečni pregled zatvaramo trećim naslovom iz trilogije sjajne češke književnice Ane Bolave. Bolava ovaj roman, u kojem oživljava mitove o vodenim  bićima, posvećuje rijekama i svim njenim stvorenjima. Značaj rijeke sada je dostigao vrhunac i upravo ona igra jednu od centralnih uloga u rješavanju zakomplikovanih sudbina junaka. Rijeka živi svojim životom. Poslije duge suše, nivo vode neočekivano raste i vraća stanovnicima ono što su u nju neljubazno bacili tokom godine. Donosi li nadolazeća poplava samo razaranje ili će junaci Ane Bolave sveprisutni miris pokvarene ribe zamijeniti makar i nagovještajem srećnog kraja?

Gdje pronaći knjige?

Sve ove i mnoge druge podjednako sjajne knjige potražite na našoj internet knjižari. Naša izdanja potražite i u odabranim knjižarama širom BiH i Srbije ili preko internet prodajnih mjesta, kao što su knjiga.ba, delfi.rs, knjizare-vulkan.rs, mamut.me.

Dodaj komentar